Danny 7 x 7 -musikaali viihdyttää ja tempaisee mukaan tunnettujen hittien tahteihin.

Kovatasoisessa tekijätiimissä kirkkaimmaksi tähdeksi nousee nuorta Ilkka Lipsasta esittävä 13-vuotias Eikka Eronen, joka on Esakallion lavalla jo tuttu lahjakkuus.

Esitys kannattaa katsoa pelkästään nuoren Erosen vahvan lavakarisman sekä näyttelijän- ja laulajanlahjojen vuoksi, mutta heikkoa lenkkiä ei musikaalin tiimistä löydy.

Juse Venäläisen käsikirjoitus keskittyy ennen kaikkea kertomaan Ilkka Lipsasen lapsuuden ja nuoruuden kipukohdista; isän lähdöstä merille ja vanhempien avioerosta. Ilkasta kasvoi selviytyjä, joka loi uran paitsi suosittuna artistina myös musiikkialan yrittäjänä. Tinkimätön ammattitaito ja rohkeus olla edelläkävijä sinetöivät Lipsasen Suomen musiikkihistoriaan Grand Old Man:na. Tunnustuksena ansioistaan Ilkka ”Danny” Lipsanen sai vuonna 2002 ensimmäisenä suomalaisena lava-artistina ja viihdetaiteilijana musiikkineuvoksen arvon.

Musikaalissa aikuista Ilkka Lipsasta tulkitsee vähäeleisen puhuttelevasti upeaääninen Mikko Mäkeläinen. Hän luo roolihahmostaan kuvan kunnianhimoisena, lahjakkaana, ahkerana taiteilijana ja liikemiehenä, joka suhtautuu menestykseensä maanläheisen juurevasti.

Poikkeuksellisen esityksestä tekee se, että siinä ei läträtä viinalla eikä pyritä hauskuuttamaan yleisöä humalaisella toikkaroinnilla. Alkoholi on haukannut liian ison roolin monen viihdealan menestyjän elämässä. Musikaalissa Lipsanen kieltäytyy tarjotusta punaviinihuikasta tanniiniallergiaan vedoten.

Parituntinen esitys on täynnä tunnettuja ja rakastettuja iskelmiä ja hittejä. Pääosassa on musiikki. Dannyn yhteistyökumppaneista ja elämän tärkeistä ihmisistä nostetaan esille etenkin Katri Helena, vaimo Liisa Lipsanen, Kirka, Armi Aavikkoja Erika Vikman.

Nimikappale Seitsemän kertaa seitsemän on peräisin yli viiden vuosikymmenen takaa vuodelta 1968 Spede Pasasen komediaelokuvasta Noin Seitsemän veljestä, jossa Danny esittää nimikkokappaleen laulavaa trubaduuria. Kappaleen sävellys on Jaakko Salon ja sanoitus Jukka Virtasen käsialaa.

Seitsemän kertaa seitsemän -laulun sanat tavoittavat jotain oleellista niin suomalaisesta kansanluonteesta kuin Ilkka Lipsasen menestyksestä koko kansan tuntemana Dannyna.

”Tahto rautainen vie läpi harmaan kallion
siinä katajaisen kansan malli on
vaikka takatalven halla sen ensiviljan vei
alla pohjantähden lannistuttu ei

Seitsemän kertaa seitsemän
koetellut on koura kohtalon
seitsemän kertaa seitsemän
siitä sisu aina suunnaton vain noussut on.”

Danny 7 x 7 maailman ensi-ilta oli Someron Esakalliolla 25. kesäkuuta. Esityksiä 27.8. asti.

Käsikirjoitus Juse Venäläinen, ohjaus Jussi Myllymäki, koreografia Diana Anttila. Tuotanto: Polartuotanto Oy. Yhteistyössä Esakallio, Polartuotanto, Muotiputiikki Helmi, Seiska, Lippu.fi ja Tuotantoyhtiö J. Jalkanen.

Liput: Lippupiste www.lippu.fi

Teksti: Päivi Arvonen

Kategoriat: Arviot