Irwin -vain elämää – musiikkinäytelmä tarjoilee pikakelauksen Irwin Goodmanin suosituimpiin hitteihin ja Irwin elämäntarinaan. Antti Hammarbergin matka hämeenlinnalaisnuorukaisesta Suomen kansan rakastamaksi säveltäjäksi ja laulajaksi, kansantaitelija Irwin Goodmaniksi,  ”koko kansan Rentuksi” on tarina sisusta, lahjakkuudesta, menestyksestä ja veroveloista, ystävyydestä, rakkaudesta sekä musiikin ja alkoholin voimasta.
Irwin Goodmania ei olisi ilman hänen elinikäistä luottoystäväänsä, musiikkituottaja ja iskelmäsanoittaja Veikko ”Vexi” Salmea.

Esakallion lavalla Irwiniä tulkitsee näytelmän myös käsikirjoittanut Mika Räinä. Vexi Salmen roolissa on muusikko Antti Paavilainen. Heidän lisäkseen useita rooleja tulkitsevat vahvalla ammattitaidolla puhuen, laulaen ja tanssien Miia Nuutila, Tuomo Sorri ja Kia Lehmuskoski. Näytelmän on ohjannut somerolaistaustainen Olka Horila.

Näytelmässä kuullaan useita Irwinin rakastettuja hittejä kuten Rentun ruusu, St. Pauli ja Reberbahn, Ei tippa tapa sekä Ryysyranta. Yleisöä kannustetaan laulamaan mukana ainakin kertosäkeissä.

Näytelmä kuljettaa katsojan Irwinin elämäntarinan eri vaiheisiin ja käännekohtiin. Menestys kihahtaa alun perin köyhälle laulajalle päähän yhtä nopeasti kuin alkoholi. Irwinin elämä oli täynnä nousuja ja laskuja. Pohjalta hän ponnahti aina kansansuosioon, joka oli, jos mahdollista, kerta kerralta suurempaa.

Mika Räinä luo aidon ja uskottavan Irwinin, mihin tarvitaan muutakin kuin pitkät hiukset, viikset, lippalakki, hapsuliivi ja nahkahattu. Antti Paavilaisen vähäeleinen karisma tekee hänestä näytelmän todellisen tähden ja onnistuu luomaan mielleyhtymän yhdestä kaikkien aikojen monipuolisimmasta ja lahjakkaimmasta taiteen ja viihteen moniottelijasta Vesa-Matti Loirista. Suosittelisinkin näytelmän tuottaneelle Polartuotannolle tulevaksi kassamagneetiksi musiikkinäytelmää Vesku Loirista, ja pääosaan Paavilaista.

Oletusasetuksena katsojalle Irwin-teemaisessa musiikkinäytelmässä on musiikki ja kepeät vitsit. Irwin -vain elämää – musiikkinäytelmään on kuitenkin syytä varautua myös nenäliinalla. Irwinin elämän viimeiset vaiheet ja Räinän laulama Viimeinen laulu sai ensi-iltayleisössä myös monen miehen silmäkulmat kostumaan.

Irwin -musiikkinäytelmä voisi helposti jäädä vain kepeäksi ilotteluksi ja vitsikkääksi viihteeksi, millä toki on ansaittu paikkansa kesäteatteriohjelmistona, mutta Esakallion lavalla Irwin -vain elämää – musiikkinäytelmä onnistuu koskettamaan suomalaista sielua samalla tavalla kuin Antti Hammarberg Irwin Goodmanina.

Ensi-ilta oli 30. kesäkuuta. Esityksiä heinäkuussa, viimeinen esitys 11.8.2024.

Lisätietoja: https://esakallio.fi/tapahtumat/irwin-vain-elamaa-musiikkinaytelma/

Liput: Lippu.fi, Esakallio, Muotiputiikki Helmi

Teksti: Päivi Arvonen
Kuvassa Mika Räinä, kuva: Joona Peltoniemi/ Polartuotanto Oy.

Kategoriat: Arviot

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *