Ilon aika – näytelmä haastaa katsojan matkalle muistoihin ja alitajuntaan

Helsingin Kaupunginteatterin pienen näyttämön syksyn uutuusnäytelmä Ilon aika on matka ihmismielen ja ihmissuhteiden syvyyksiin.

Ilon aika on kaikkea muuta kuin perinteistä teatteria. Näytelmän alkuasetelma sinänsä on jopa klassinen; äiti ja tytär odottavat hautausmaalla perheen poikaa, joka on myöhässä. Paikalle saapuu yksitellen monia erilaisia hahmoja ja viimein perheen poika, joka ilmoittaa aikovansa lähteä, jättää kaiken, kadota.

Näytelmän on kirjoittanut norjalainen kirjailija Arne Lygre. Tid for glede -näytelmän on suomentanut Ari-Pekka Lahti ja ohjannut Tatu Hämäläinen. Lygren näytelmiä on käännetty 13 kielelle.

Pelkistetyn mutta vaikuttavan lavastuksen on suunnitellut Christander Brun, joka vastaa myös valosuunnittelusta ja puvustuksesta. Puvustusratkaisu on mielenkiintoinen; jokainen näyttelijä on puettu samanlaisiin vaatteisiin ja valkoiseen polkkatukkaperuukkiin. Puvustuksen voi ajatella peilaavan ihmisten halua olla toistensa kaltainen tai kaikkien ihmisten samankaltaista ihmisyyden perusolemusta.

Ilon aika ei päästä katsojaa helpolla. Voimakkaat valot, modernin tanssitaiteen elementit, pelkistetty lavastus sekä säveltäjä-muusikko Islajan (Merja Kokkonen) lähes hypnoottinen musiikki, jonka hän soittaa livenä lavalla, haastavat katsojan matkalle oman mielensä syvyyksiin aina alitajuntaan asti.

Näytelmä kysyy enemmän kuin antaa vastauksia; kuka olen suhteessa itseeni, perheeseeni, ystäviini, yhteisööni? Mikä elämässä on tärkeää? Pitääkö antaa anteeksi?

Näytelmän keskeisin hahmo on äiti, jota tulkitsee karismaattisen vähäeleisellä tyylillään Heidi Herala.

Heralan kyky ”puhua” myös sanojen välisillä tauoilla tai pienen pienillä eleillä tai eleettömyydellä on lähes maaginen ja tuo näytelmään yhä uusia ulottuvuuksia; sanojen taso on usein toive- ja haavemaailmamme puhetta paitsi muille myös itselle. Joskus silotellun ulkokuoren alta nousevat sanoiksi asti kätketyt tunteet, toiveet ja pettymykset, jotka voivat olla yllätyksiä myös itselle.

Ilon aikaa on esitetty täysille katsomoille Norjassa, Ruotsissa ja Ranskassa.  

Ilon aika ensi-ilta oli 5. syyskuuta.
www.hkt.fi

Teksti Päivi Arvonen
Kuva: Katri Naukkarinen (kuvassa Vappu Nalbantoglu ja Heidi Herala)