Kalan monet roolit Kansallisoopperan lavalla

Šostakovitšin ooppera Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth on vaikuttava mahtipontisen musiikin alleviivaama sekoitus inhimillisiä perustunteita, elämän synkkiä sävyjä, väkivaltaa, terroria ja kuolemaa.
Venäläisen Dmitri Šostakovitšin säveltämä ooppera Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth ensiesitettiin Leningradissa vuonna 1934. Ooppera saavutti valtaisan suosion ja sitä esitettiin täysille katsomoille niin kotimaassa kuin maailmallakin. Tammikuussa 1936 esitystä tuli Moskovassa katsomaan myös Stalin, joka kirjoitti oopperasta tyrmäävän arvion Pravdaan. Oopperan realismi ja musta huumori sekä avoin suhtautuminen seksiin eivät sopineet Stalinin mielikuviin sosialistisen maailmankuvan mallista.
Šostakovitšin ooppera katosi Neuvostoliiton näyttämöiltä ja se esitettiin seuraavan kerran vasta kymmen vuotta Stalinin kuoleman jälkeen vuonna 1963.
Suomen Kanallisoopperassa 27. tammikuuta ensi-iltansa saanut esitys on norjalaisen Ole Anders Tandbergin ohjaus. Norjan kansallisoopperan ja Berliinin Deutsche Operin yhteistuotanto on saanut paljon kiitosta Oslossa ja Berliinissä.
Teos ei päästä katsojaa helpolla. Ehkä liiallinenkin realismi hyökkää päälle jo ennen esityksen alkua, sillä esiripussa on veristä lähikuvaa kalanperkausjätteistä. Tapahtumat on lavastaja Erlend Birkelandin ehdotuksesta sijoitettu kalatehtaalle tuuliselle saarelle. Lavastuksen synkkä kallioluoto ja sen laella kohoava kotia kuvaava autiotalon seinä luovat uhkaavat kehykset synkälle juonelle.
Päähenkilö Katerina on rakkaudennälkäinen yksinäinen appensa halveksima lapseton vaimo, jonka tunteet roihahtavat naistenmieheksi tiedettyyn renki Sergeihin. Katerinaa piinaava appi saa vihiä aviorikoksesta ja Katerina myrkyttää appensa. Myöhemmin Katerina tappaa aviopuolisonsa ollakseen vapaa avioitumaan rakastajansa kanssa. Kellariin piilotettu ruumis ei pysy salassa ja poliisit saapuvat pidättämään Katerinan ja murhassa avustaneen Sergein näiden hääjuhlaan. Sergei tarjoaa poliisipäällikölle lahjusta, jonka poliisi nappaa nopeasti ja määrää pariskunnan pidätettäväksi. Poliisit joukkoraiskaavat Katerinan ennen kuin hänet määrätään vankiryhmän kanssa pitkälle vaellukselle Siperiaan. Sergei pelehtii toisen naisvangin kanssa ja Katerina tekee itsemurhan ja vetää mukaansa hyiseen veteen Sergein uuden kumppanin.
Oopperan roolimiehitys on täysosuma sekä pääroolien että pienten sivuroolien kohdalla. Kansallisoopperan kuoro muuntuu taidokkaasti niin hääjuhlassa humaltuviksi kyläläisiksi kuin Siperiaan matkaavien kohtaloonsa alistuneiden vankien ihmisrauniomassaksi.
Lavastuksen asketismi ja puvustuksen rääsyrealismi täydentävät tarinaa nousematta pääosaan. Ajoittain shown kuitenkin varastavat hämmästyttävän aidon näköiset yli metrin mittaiset kalat, joilla on näyttämöllä monta roolia; ne ovat paitsi saaliita myös väkivallan välineitä joukkoraiskauskohtauksissa sekä fallossymboleita masturbaatiokohtauksissa. Kaloilla tehostetaan myös sanallisia sivalluksia. Luodolla makaavat kuolleet kalat symboloivat myös tarinan ihmiskohtaloita; vapaus on jo menetetty, jäljellä on vain kuolema.
Kokonaisuus on kaikessa synkkyydessään nautinnollinen oopperaelämys, joka saa pohtimaan globaaleja ongelmia kuten naisen asemaa, poliisiväkivaltaa, terrorismia, ihmisarvoa ja epätoivoisiin tekoihin ajavaa riistävää rakkauden, kosketuksen ja hyväksynnän kaipuuta.
Kahdeksan esitystä 27.1.-24.2.2017
Oopperan suora lähetys verkossa alkaa 24.2.2017 kello 18.50: http://oopperabaletti.fi/live/mtsenskin-kihlakunnan-lady-macbeth/
Lisätietoja: oopperabaletti.fi
Teksti: Päivi Arvonen
Kuvassa: Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth; Alexey Kosarev; Pauliina Linnosaari; Samuli Taskinen; Jussi Merikanto; Roland Liiv, Kuva: Stefan Bremer
Write a Reply or Comment
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.