Keramiikan ja gastronomian pohjoinen liitto – ”Match made in Heaven”
Jarmo Pitkäsen Makuja ja muotoja -kirja vie matkalle Pohjoiseen luontoon, joka on keraamikko-keittiömestari Pitkäselle ehtymätön inspiraation lähde niin keittiössä kuin keramiikkapajassakin.
Kuusamon Sossonniemeltä kotoisin oleva Jarmo Pitkänen palasi synnyinseuduilleen ja yhdisti kaksi ammattiaan; syntyi Tundra Ceramics & Gastronomy- yritys, jossa Pitkänen saa toteuttaa itseään niin keittiömestarina kuin keramiikkataiteilijajana.
Makuja ja Muotoja -kirja on oodi Pohjoisen villille luonnolle ja raaka-aineille, yöttömälle yölle, revontulille ja vuodenaikojen vaihtelulle. Kirja on kuvitettu Pitkäsen taidokkailla ruokakuvilla ja kuusamolaisten kuvaajien luontokuvilla.
Kirjan pääsisältönä ovat Pitkäsen eri vuodenaikojen reseptit valmistusohjeineen. Pitkänen tarjoaa aina ateriat itse tekemistään keramiikka-astioista. Kirja on myös tarina unelman toteuttamisesta ja tinkimättömän ammattitaidon kantamasta hedelmästä. Pitkänen järjestää myös kokkauskursseja ja tarjoaa catering -palveluja asiakkaille, joille vain kaikkein paras on riittävän hyvää.
Makuja ja Muotoja -kirjassa on myös vinkkejä villiyrttien hyödyntämiseen. Friteeratut nokkoset aperitiivipalana ja alkuruokana Pohjolan villiparsaa eli Rentun ruusuna tunnettua maitohorsmaa tuovat eksoottista vaihtelua kesäjuhlien ruokalistalle. Karhukäristys vaatinee ruokailijoilta jo enemmän ennakkoluulottomuutta.
Makuja ja Muotoja -kirjan erityisansio on kaksikielisyys; Flavours and Forms from Kuusamo Lapland on ulkomailla erinomainen ja edustava Suomen ainutlaatuista ja lumoavaa luontoa esittelevä lahjakirja.
Jarmo Pitkänen: Makuja ja Muotoja; Flavours and Forms from Kuusam Lapland, Tundra Ceraics & Gatsronomy, Bookwell, Porvoo, 2015.
Kirja on myynnissä www.tundra.fi -verkkosivujen kautta (http://www.tundra.fi/makuja-ja-muotoja-kirja) sekä Kuusamon Suomalaisessa kirjakaupassa, Kuusamon lentokentällä, Kuusamon Prismassa, Kuusamon uistimen myymälässä, Rukan Kuksassa ja Ruka infossa.
Kirjan kannen kuva: Antti Kurola
Write a Reply or Comment
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.