Rehellistä pohdintaa ihmisyydestä

Jani Toivolan ”Rakkaudesta” on koskettava yhden miehen show KokoTeatterin lavalla. Monologia ja tanssia sisältävä teos viihdyttää ja haastaa pohtimaan ihmisyyttä sekä omannäköisen elämän elämistä.
Jani Toivola muistetaan Suomen ensimmäisenä tummaihoisena kansanedustajana. Hän on myös näyttelijä, kirjailija, tanssija, puhuja, yksinhuoltaja, homoseksuaali – ja suomalainen mies. KokoTeatterin esitys pohjautuu Toivolan keväällä 2021 ilmestyneeseen samannimiseen kirjaan.
Toivola hurmasi ensi-iltayleisön 1. maaliskuuta jo esityksen ensihetkinä. Yleisön reaktioina parituntisen shown aikana oli sekä naurua että nieleskeltyjä kyyneliä. Toivola avaa esityksessä elämänsä kipukohtia ja iloja. Tarina kulkee sujuvasti lapsuusmuistojen posliinieläimistä ja tenniksenpeluusta koulun liikuntatunneille sekä tanssiesitykseen, jonka 13-vuotias Toivola halusi esittää koko koululle.
Tanssiesitys koulun auditoriossa satapäiselle koululaisjoukolle näyttäytyy jonkinlaisena käännekohtana Toivolan elämässä. ”Neekeri, homo, hintti…” -huudot yleisöstä saavat Toivolan ensin pakokauhun valtaan, mutta sitten hän saa voimaa jatkaa esityksensä loppuun.
Ulkopuolisuuden ja erilaisuuden, joukkoon kuulumattomuuden ja ”vääränlaisen” tunteet olivat olleet Toivolan elämässä jo ainakin ala-asteelta lähtien. Käännekohtia tulee myöhemmin lisää. Yksi niistä tapahtuu New Yorkissa, jossa parikymppinen Toivola opiskelee näyttelijäksi.
Toivola maalaa muistikuvan taiturimaisesti katsojien silmien eteen: kahden isän perhe pienen tyttärensä kanssa newyorkilaisessa ravintolassa. Perhe on Toivolalle konkreettinen muistutus; ehkä hänen ei tarvitsekaan hylätä haavettaan isyydestä.
Satu Kankkosen loihtima äänimaailma sekä Siri Haapasen valaistus tukevat lähes ilman lavasteita sujuvasti soljuvaa tarinaa, joka vie niin sukujuhlien humuun kuin kenialaisen pikkukylän nuotion äärelle, jossa Toivola kohtasi kolmekymppisenä afrikkalaiset juurensa.
Teoksen keskeisiä teemoja ovat rakkauden ja sen kaipuun lisäksi Toivolan ulkopuolisuuden kokemukset tummaihoisena miehenä ja homoseksuaalina Suomessa. Teos kuljettaa mukanaan kuitenkin paljon yleisinhimillisiä ja -maailmallisia teemoja; mitä on ihmisyys, mitä yhteenkuuluvuus, mitä vaatii uskaltaa elää itsensä näköistä elämää. Teos tarjoaa tarttumapintaa ihonväristä, sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautuneisuudesta riippumatta.
Esityksenloppusuoralla Toivola kysyy, kipuilemmeko edelleen vuosikymmenten päästä ihmisyyden kohtaamattomuuden kanssa? Toivoa on, sillä ainakin Toivola kohtaa yleisönsä; avoimena, herkkänä, humoristisena, haavoittuvana, aitona – oman paikkansa ja minuutensa löytäneenä.
Esityksen perusteella Toivolan polku omannäköiseensä elämään ei ole ollut helppo, mutta hänellä on riittänyt rohkeutta etsiä ja löytää, uskoa ja luottaa.Synkistä teemoista huolimatta toivon näkökulma on esityksessä vahvasti läsnä.
Teksti Päivi Arvonen, kuva Pietari Purovaara
Esityksiä 6.5. asti, lisätiedot ja liput:
https://www.kokoteatteri.fi/ohjelmisto/jani-toivola%3A-rakkaudesta-
Write a Reply or Comment
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.