Satumaan kuningas Reijo Taipale -näytelmä hurmaa Esakallion kesäteatterissa Somerolla

Esakallion kesäteatteri tarjoilee vauhdikkaan ja koskettavan tykityksen tunteikkaita tangoja ja hersyviä henkilöhahmoja Satumaan kuningas Reijo Taipale -näytelmässä, joka on kunnianosoitus myös 60 vuotta sitten levytetylle Satumaa -kappaleelle.
Satumaan kuningas Reijo Taipale -näytelmä on kertomus itärajan tuntumassa Miehikkälässä vuonna 1940 syntyneestä maalaispojasta Reijo Toivo Taipaleesta, joka rakasti laulamista ja esiintymistä jo lapsena. Nuoren miehen tie vei Helsinkiin vuonna 1960 ja ura tangosolistien eturivissä sinetöitiin jo vuonna 1962, jolloin Taipale levytti Unto Monosen Satumaa -tangon.
Esakallion lavalla aikuista Taipaletta tulkitsee vähäeleisen vakuuttavasti vuoden 2003 tangokuningas Kari Hirvonen. Nuorta Taipaletta esittää12-vuotias pieksämäkeläinen lahjakas Eikka Eronen. Hirvoselle rooli on ensimmäinen mittava päärooli teatterilavalla. Eronen on esiintynyt konserteissa ja teatteriproduktioissa vuodesta 2019 lähtien.
Näytelmän roolimiehitys on äärimmäisen onnistunut, mutta esitys kannattaa mennä katsomaan jo pelkästään nuoren Erosen taidokkaan roolisuorituksen vuoksi.
Taipaleen Anita -vaimon roolissa on vuoden 1995 tangokuningatar Marita Taavitsainen, joka tulkitsee taidolla niin useita koskettavia kappaleita kuin roolin miestään rakastavana ja kaikissa tilanteissa tukevana vaimona.
Useammassa roolissa nähtävä Diana Anttila pääsee näyttämään taitonsa myös tanssijana.
Näytelmän hersyvin hahmo on useita rooleja esittävä viihdetaiteilija Merja Kuisma, joka taipuu aidosti ja hauskasti niin Annikki Tähdeksi, Aira Samuliniksi kuin tuliseksi kastanjetteja soittavaksi espanjattareksi.
Juse Venäläinen näyttelee vakuuttavasti niin Toivo Kärkeä kuin Kari Tapiota.
Näytelmä ja sen nimikappale, Unto Monosen jo vuonna 1949 säveltämä ja sanoittama Satumaa -tango soi katsojien sydämiin erityisellä intensiteetillä juuri Somerolla, joka oli Monosen kotipaikka vuodesta 1947 aina vuoteen 1968 kuolemaansa asti. Karjalankannaksen Muolaassa vuonna 1938 syntynyt Mononen muutti perheensä mukana karjalaisena siirtoväkenä Suomeen ensin Urjalaan ja sittemmin Somerolle.
Esakallion lavan vieressä lasikaapissa Unto Monosen ja Reijo Taipaleen vahanuket Rauli ”Badding” Somerjoen vahanuken seurassa lienevät ainoat, jotka eivät esityksen aikana tapaile näytelmän rakastettujen iskelmien tahtia.
Somerolla kesäteatterielämykseen voi yhdistää myös piipahduksen Someron hautausmaalla Unto Monosen haudalla, jolle hautausmaalla on opasteet. Satumaan säveltäjää voi kunnioittaa myös pysähtymällä Unto Monosen muistomerkin luona Someron keskustassa. Someron kaupungintalon ja kesäkuussa avatun Kulttuurigallerian kanssa samalla tontilla, pääkadun Joensuuntien varrella olevan muistomerkin on suunnitellut Monosen ystävä Jorma Nordman. Granittisen muistomerkin kuva-aiheina ovat kitara, kuu ja tähdet. Vuonna 1996 pystytetyssä muistomerkissä on sitaatti Monoselta: ”Lauluni tulevat jostain tuolta siniseltä taivaalta”.
Unto Mononen ei elämänsä aikana nauttinut Somerolla kovin suurta arvostusta, joten on hienoa, että Suomen merkittävimpiin tangosäveltäjiin kuuluva Mononen ja hänen musiikkinsa saavat arvostusta nyt.
Satumaan kuningas Reijo Taipale -näytelmä kertoo myös toivosta ja unelmista sekä kovasta työstä unelmien eteen.
”Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa
Missä onnen kaukorantaan laine liplattaa
Missä kukat kauneimmat luo aina loistettaan
Siellä huolet huomisen voi jäädä unholaan
Oi jospa kerran sinne satumaahan käydä vois
Niin sieltä koskaan lähtisi en linnun lailla pois.”
Näytelmän lopussa Reijo Taipale pohtii elämäänsä ja vaikuttaa mieheltä, joka löysi oman satumaansa musiikkiurasta, perheestä ja ystävistä.
Näytelmän on käsikirjoittanut Juse Venäläinen ja ohjannut Jussi Myllymäki.
Satumaan kuningas Reijo Taipale -näytelmän ensi-ilta oli sunnuntaina 3.7. Esityksiä Esakalliolla 1.8. asti, lisätietoja esityksestä ja lippujen hankkimisesta: https://esakallio.fi/tapahtumat/1380/
Päivi Arvonen, teksti ja kuva,
kuvassa Kari Hirvonen ja Merja Kuisma
Write a Reply or Comment
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.