Kuka tappoi Bambin -näytelmän alaotsikko kysyy, voi pahan unohtaa. Näytelmä on tumma ajankuva ihmisistä, joille kulissien kiilto on elämän ykkösprioriteetti. Voiko kaiken sopia rahalla ja painaa unohduksiin? Näytelmän roolihahmojen vastaukset ja oikeudentunnon asteet vaihtelevat.

Näytelmän tarina on synkkä; joukko teinipoikia joukkoraiskaa ja pahoinpitelee ikäisensä tytön kotibileissä. Ryhmä myös valokuvaa ja videoi väkivallanteon. Yhden tekoon syyllistyneen pojan vanhemmat ovat valmiit maksamaan tytön ja tämän vanhemmat hiljaiseksi.

Yksi tekoon syyllistynyt poika, Gusten, ei saa mielenrauhaa ennen kuin kertoo tapahtuneesta poliisille. Syyllisyys tosin vaivaa häntä tämän jälkeenkin, vaikka rikostutkinnassa rangaistus määrätään vain rikoksen suunnittelijalle.

Näytelmässä seurataan limittäin ja lomittain Gustenin elämää teon tekohetkellä, jolloin hän on 16-vuotias ja kymmenen vuotta myöhemmin. Etenkin 26-vuotiasta Gustenia näyttelevä Pyry Nikkilä on syyllisyydentunnossa kamppailevana Gustenina riipaisevan koskettava.

Gustenin rikoskumppanin, Nathanin äitiä esittävä Heidi Herala loistaa lavakarismallaan jokaista pientä elettä ja hiustenheilautusta myöten. Heralan roolihahmo on inhorealistisen aito menestynyt oman edun tavoittelija, jonka esikuvia nykyhetki on täynnä.

Näytelmä perustuu Monika Fagerholmin palkittuun romaaniin Vem dödade bambi, jonka on suomentanut Laura Jänisniemi ja dramatisoinut Pipsa Lonka. Näytelmän on ohjannut Riikka Oksanen.

Esitys on kuvaus ihmisyyden olemuksesta sekä yksilön ja yhteisön oikeudentunnosta.  Esitys kysyy paljon muutakin kuin voiko pahan unohtaa. Pitäisikö paha unohtaa? Lakkaako paha olemasta, jos sen unohtaa? Paljonko pahuutta voi tai voiko yhtään pahuutta oikeuttaa esimerkiksi huumeiden ja päihteiden vaikutuksen alaisuudella? Paljonko voit katsoa läpi sormien, että vielä voit katsoa itseäsi peilistä?

Janne Vasaman lavastus, Kari Leppälän valosuunnittelu, Mika Haarasen projisoinnit sekä Eero Niemen äänisuunnittelu luovat osin unenomaisen osin leikkaussalinterävän kehyksen tarinalle, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Esitystä ei suositella alle 16-vuotiaille. 

Kuka tappoi Bambin Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä, kantaesitys 31.8.2023, lisätietoja ja liput: www.hkt.fi  

Teksti: Päivi Arvonen, kuva: Noora Geagea