Tarinoiden joella on kiehtova satu aikuisille

Helena Nummisen romaani tarinoiden joella tempaa lukijan kiehtovalle matkalle Tuhannen ja yhden yön tunnelmiin – afrikkalaisin maustein. Kirjaa on vaikea laskea käsistään ennen kuin sen on lukenut loppuun. Antiikkiliikettä Aurajoen rannalla pitävistä iäkkäistä sisaruksista ja heidän sukulaislapsistaan kertova kirja on Paulo Coelhon Alkemistin sukuinen aikuisten satu.
Tarinoiden joella on kertomus itsensä ja oman elämänpolkunsa etsimisestä ja löytämisestä, uskalluksesta elää sydämensä ääntä kuunnellen itsensä näköistä elämää, joka vaatii ympäristön ja perheenjäsentenkin kummeksumia ja kyseenalaistamia ratkaisuja.
Nykyaikaan sijoittuva kertomus on kiehtovalla tavalla ajaton. Jos tarinasta poistaisi kännykät, se voisi sijoittua yhtä hyvin sadan vuoden taakse. Aurajoen rannalta lähdetään liikkeelle Pohjois-Afrikan kautta todelliseen Afrikkaan asti. Vastauksia ja ratkaisuja etsiessä vastassa on yhä enemmän kysymyksiä.
Numminen omistaa neljännen romaaninsa vuoden 2015 heinäkuussa 87-vuotiaana kuolleelle Paavo Pautiolle,” Egyptin kävijälle, joka näytti minulle Kairon kaikkine ihmeineen. Opasti kirpputoreille, teehuoneisiin ja pimeille sivukujille, sinne missä yhä asustavat faaraoiden kissat.”
Omistuskirjoituksen vuoksi tartuin kirjaan erityisen suurella mielenkiinnolla, koska Paavo Pautio opasti minutkin Kairon kirpputorien maailmaan yli kymmenen vuotta sitten. Vuosikymmeniä Egyptissä matkannut ja talvikuukausina Kairossa ja Luksorissa asunut Pautio oli vapaa ja villi sielu, Pohjolan Viikinki, joka löysi kirpputoreilta aarteita vaikka romukasoista ja tinki Egyptin konkarikauppiaat väsymyksiin ja välillä epätoivon partaalle asti. Osan aarteistaan Pautio ensin kunnosti ja sitten myi Suomessa kirpputoreilla ja keräsi siten pesämunaa seuraavaan matkakassaan.
Paavo Pautiosta Egyptissä voi lukea vuonna 2006 kirjoittamastani jutusta Helsinki-infossa: http://primapaper.fi/helsinki-info/2006/03/primapaper/19
Helena Numminen: Tarinoiden joella, Reuna Oy, 2016, kannen kuva Kiira Käkönen
Write a Reply or Comment
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.