Viestejä menninkäistaajuudelta

Terttu Isorannan kuva- ja tarinateos Menninkäispolkuja on ilahduttava lukuelämys, joka vie matkalle menninkäisten maailmaan. Teos sopii niin lapsille kuin aikuisillekin sillä se avautuu eri lukijoille eri tavoin.
Menninkäistaajuus on aallonpituus, jolla menninkäiset elävät. Terttu Isoranta on päässyt sisälle viisaiden menninkäisten maailmaan ja saanut heiltä kunniatehtävän avata ihmisille menninkäismaalari Ilopeetu Veikkosen maalauksia. Maalauksiin on tallennettu menninkäisten viisauksia ja oivalluksia niin ihmisten kuin menninkäistenkin maailmasta.
Isoranta onnistuu tehtävässään erinomaisesti; tummanpuhuvat menninkäiskuvat ovat täynnä ilon, valon ja viisauden säihkettä. Mukaan mahtuu myös menninkäisten murheita ja harhapolkuja.
Menninkäismaalari Ilopeetu Veikkonen on noin 462-vuotias, mikä on menninkäisille hyvää keski-ikää. Siitä huolimatta menninkäisenkin elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi. Tämä ja monta muuta viisautta on kirjoitettuna kirjan kuvateksteihin. Muu viisaus on kirjan tarinanpätkissä tai rivien välissä.
Isorannan toisessa menninkäiskirjassa seikkailevat niin kompumenninkäinen eli tiedonsiirtotyön ammattilainen Kattara Salomonpoika, joka osaa käyttää älyäkämää eli puun tietoa välittävää muhkuraa sekä yli tuhatvuotias Ainu Tavantaka, joka puolestaan on Ikiaikaisten menninkäiskoulun ihmisauttajatehtävien veteraaniopettaja. Tavantaka pitää tärkeänä opettaa menninkäisille etenkin valpauttamista eli valheesta vapauttamista. Menninkäiset näet ovat jo kauan sitten ymmärtäneet, että totuus helpottaa elämää. ”Valhe on kuin takiainen, johon helposti takertuu toinen takiainen”, Ainu Tavantaka tietää.
Kirjassa kerrotaan myös vallanhimosta kärsivästä Sinihiipasta, joka haluaa rakentaa itsestään ihmisten maailman suurmiesten mukaisesti ison ja mahtipontisen näköispatsaan. Lopulta Sinihiippa huomaa vallan hinnan; hän oli joutunut uhraamaan itsensä ja muuttunut itsekeskeiseksi ja omahyväiseksi. Sinihiipalta meni seitsemän vuosikymmentä itsetutkiskelun tiimellyksessä ennen kuin hän palasi takaisin muiden menninkäisten elämään.
Kirjassa on myös pieni menninkäissanasto, jossa on sekä tuttuja ihmiskielen sanoja, joilla on menninkäisten kielellä ihan eri merkitys kuten puusto; puiden ja juuristojen ikitiedosto sekä menninkäisten kielen sanoja kuten ilotus, joka tarkoittaa menninkäisviestiä.
Terttu Isoranta: Menninkäispolkuja. Tallinnan kirjapaino 2018.
Kirjaa voi tilata sähköpostilla: menninkaisia@gmail.com
Menninkäispolkuja kirja on myynnissä myös muun muassa Someron Pellavakeskuksessa, jossa on esillä Terttu Isorannan menninkäismaalausten näyttely ”Menninkäispoluilta” 1.10.-24.11. 2018. Näyttely avoinna ma-pe 10-17, la 10-14, Joensuuntie 49, 31400 Somero, www.pellavakeskus.fi
Päivi Arvonen, teksti, kuvassa Terttu Isorannan maalaus
Write a Reply or Comment
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.